Ik ben Sofie Helleman en SpeciTaal is mijn krachtbron om me in te kunnen zetten voor de toegankelijkheid. Waar zou ik anders moeten zijn met mijn kracht en detaillering?

Wist je dat ik…

…vanaf mijn geboorte (in maart 1992) al doof ben?
…ongeveer 7-9 maanden oud was toen ik mijn eerste hoortoestelletjes kreeg?
…dat ik sinds 2010 een cochleair implantaat heb?
…stap voor stap alle geluiden heb moeten leren kennen en deze heb leren koppelen aan alle gebeurtenissen om me heen?
…een boekenwurm ben en dat ik daarom ook altijd bezig ben geweest met taal?
…communiceer in twee moedertalen, namelijk de Nederlandse Gebarentaal en het Nederlands?
 
Inmiddels zijn we heel wat jaren verder. Samen met mijn vriend en twee katten woon ik in een fijn hoekhuis in Leeuwarden. Ik slaap door alle regen en onweer heen (één van de grote voordelen van doof-zijn), maar je kan me wakker maken voor een goed (brainstorm)gesprek met een glaasje Rivella Lemon zonder prik(!).

Inclusieve toegankelijkheid

Uit eigen kennis en ervaringen heb ik ontdekt dat het dagelijks leven zich er nog niet zo van is bewust dat er nog geen sprake is van een inclusieve samenleving, ook al is er inmiddels zoveel ontwikkeld voor dove en slechthorende mensen. Dit is mijn moment geweest om te starten met SpeciTaal.
 
Mijn missie is dat we met z’n allen samen kunnen zijn in een inclusief toegankelijke samenleving. Je leert bewuster te communiceren in elke situatie, waarbij soms ook creativiteit om het hoekje kan komen kijken.

Het ontstaan van de naam ‘SpeciTaal’

Mijn bedrijfsnaam is niet zomaar ontstaan, maar heeft een achterliggende gedachte. SpeciTaal komt namelijk voort uit twee á drie woorden: speciaal, specie en taal. Als je goed kijkt naar de eerste twee woorden, dan zie je dat de eerste aantal letters exact hetzelfde zijn: speci. Dit vormt dan ook het eerste gedeelte van mijn bedrijfsnaam. Het derde woord is ‘taal’. Dat maakt samen SpeciTaal.
 
De woorden speciaal en specie hebben hier ook een (grote) betekenis:
  • In veel gevallen vinden horende mensen het toch altijd wel ‘speciaal’ en bijzonder als gebarentaal wordt ingezet als communicatiemiddel. Het is een prachtige, pure en visuele taal, die nog lang niet door iedereen wordt gebruikt. Daar komt het idee van speciaal vandaan.
  • In de bouw wordt er bij het metselen van grote en stevige muren altijd specie gebruikt, zodat de muren niet uit elkaar kunnen vallen. In mijn geval wil ik met SpeciTaal twee werelden samenvoegen, zodat we een inclusieve samenleving kunnen hebben.

Plan nu jouw verandering in!

Met SpeciTaal breng ik twee werelden samen: de wereld van dove en slechthorende mensen en de rest van de Nederlandse samenleving. Doordat ik me op twee plekken in de maatschappij beweeg, kan ik ook twee moedertalen samenbrengen op één plek.
 
Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten of zelfs een workshop, muziekvertolking of het vertalen van een tekst inplannen? Yes, daar gaan we voor! Via info@specitaal.nl of via het contactformulier kun je contact met mij opnemen. Stuur je liever een berichtje? Dat kan op 06-15457866. Let op: niet bellen. 😉