Over

SpeciTaal

SpeciTaal is opgericht met het idee om de Dovenwereld en de horende wereld samen te brengen. Dit bedrijf brengt daardoor ook twee moedertalen samen, namelijk de Nederlandse Gebarentaal en Nederlands gesproken taal.

Hoe mooi zou het zijn wanneer dove en slechthorende mensen weinig hoeven te doen om begrepen te worden? Of in ieder geval, om samen verder te kunnen komen omdat iedereen weet hoe het is om doof te zijn. Het kennen van gebarentaal is bij SpeciTaal géén vereiste. Het is een middel waarmee je op een eenvoudigere manier kunt communiceren met dove en slechthorende mensen. Maar daarvoor zijn ook andere hulpmiddelen beschikbaar.

SpeciTaal pleit voor begrip. De visie is dan ook als volgt omschreven: Van begrip tonen tot bewustwording tot een verrijking van het leven. Begrijp hoe het is om doof te zijn door je in een (voor jou) nieuwe wereld onder te dompelen. Vergroot je blik op de dovengemeenschap en leer hoe je met doof-zijn om kunt gaan.

Mij

Ik ben Sofie Helleman, eigenaresse van SpeciTaal. Het bijzondere van het samenbrengen van twee werelden komt doordat ik opgegroeid ben in beide werelden. Doordat ik doof ben, is de Nederlandse Gebarentaal één van mijn moedertalen. Vanaf kleins af aan ben ik bezig geweest met taal. Ik ben opgegroeid met boeken waarin taal natuurlijk een grote rol speelt. Doordat mijn ouders mij continue hebben voorgelezen, is het lezen van boeken mij met de paplepel ingegoten. Hierdoor groeide mijn woordenschat door de jaren heen. Ook ontdekte ik dat ik graag met taal speel. Lezen, schrijven en vertellen zijn taalgevoelige elementen, ik ben er gek op.

Ik heb drie verschillende studies gevolgd:

  • Onderwijsassistent (mbo 4, behaald in 2013);
  • Sociaal Pedagogische Hulpverlening (hbo, gestopt in mijn derde studiejaar in 2016);
  • Medewerker Marketing en Communicatie (mbo 4, behaald in 2018).

Tijdens deze studies ben ik mezelf meerdere keren tegen gekomen. Zo heb ik ontdekt dat ik erg graag met mensen wil gaan werken, maar ik heb ook ontdekt dat taal een grotere rol speelde dan ik had verwacht. Communicatie bleek ook mijn ding te zijn. Inmiddels heb ik mijn krachten samengebundeld. Met SpeciTaal kan ik mensen helpen, maar tegelijkertijd ook blijven communiceren. Communicatie betekent taal en zo kom ik weer uit op eerst: ik ben gek op taal.

error: